Huizenprijzen blijven komende jaren stijgen!

De huizenprijzen in Nederland blijven de komende drie jaren nog flink stijgen, zo blijkt uit een onderzoek naar woningmarkten in de EU door Moody’s. De kredietbeoordelaar voorspelt dat de prijzen in 2018 met 7 procent omhoog gaan en dat er de komende drie jaar een stijging van 16 procent gaat plaatsvinden. Dit meldt het Parool.

De prijsstijging komt volgens Moody’s door het grote aantal jonge werkenden en de hoge bevolkingsdichtheid in Nederland. Het hoge aantal werkenden zorgt voor veel vraag, maar er is weinig ruimte voor nieuwbouw die deze vraag op kan vangen. In de EU stijgen dan ook alleen in Duitsland de huizenprijzen sneller dan in Nederland.
Historisch dieptepunt

Zulke prijsstijgingen zijn Amsterdam niet onbekend. In het afgelopen jaar zijn de prijzen in Amsterdam zelfs met 21 procent gestegen, bleek deze zomer uit cijfers van de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA). De druk op de woningmarkt in Amsterdam laat zich ook zien in het woningaanbod, dat zich op een historisch dieptepunt bevindt. In het afgelopen kwartaal stonden nog maar 1244 woningen te koop, tegen 1747 huizen in het kwartaal ervoor.
Beleggers

Bovenop de al hoge vraag naar huizen komt er in Amsterdam bij dat vastgoedeigenaren op grote schaal woningen opkopen. Inmiddels is een op de acht Amsterdamse woningen in handen van beleggers, die deze huizen, veelal opgedeeld in kleinere appartementen, vervolgens verhuren.
Bouwprojecten

Om de druk op de woningmarkt te verlichten heeft de gemeente meerdere bouwprojecten aangekondigd, zoals Amstel III in Zuidoost, en Haven-Stad in het Westelijk Havengebied, momenteel het grootste nieuwbouwproject. Het streven is dat daar in 2040 zeker 40.000 woningen zijn gebouwd.

Bron: Het Parool